Skövde Saints Föreningen

Föreningen

Bildad: 1988 

Föreningsnr: 24766-53

E-post: styrelsen@skovdesaints.com

Bankgiro: 5915-3387

Swish: 123 189 84 28

Org.nr: 866601-4405

Postadress: Co. Rickardsson, Rådmansgatan 7, 541 45 Skövde

Skövde Saints styrelse:

Ordförande:
Stefan Harnesk

Vice ordförande:
Ann-Sofie Molin


Kassör:
Ingegerd Rickardson

Sekreterare:
Lina Larsson


Ledamot softboll:
Priya Mohlén Wendel


Ledamot baseboll:
Mattias Grimstoft


Ledamot ungdom:
Jonna Wiggins


Suppleanter:
Adam Eklund
Niklas Ekström

Kontakta styrelsen på:
styrelsen@skovdesaints.com

Från Skövde Basebollklubb 1988…

…till dagens Skövde Saints Baseboll Softboll är ett stort kapitel att skriva om. Men vi har gjort ett försök att sammanfatta det viktigaste som hänt under åren…


Klubbens historia börjar den 11 November 1988, då ett gäng killar skrapade ihop lite utrustning för egna pengar och bildade den första klubben i Västergötland, Skövde Basebollklubb. Då var det en handfull entusiaster som började spela baseboll efter att blivit bitna av sporten via TV-sändningarna på Eurosport. Devisen ’hellre än bra’ speglar bra verksamheten som man hade. Basen för klubben var då Eriksdalskolans grusplan, som hade gymnastiksalen på leftfield som vår egen motsvarighet till Bostons ’Green Monster’.

Det gick väldigt långsamt de första åren. Men de trogna killarna från Södra Ryd fortsatte spela, verksamheten växte alltmer, och 1990 spelades klubbens historiska första matcher – mot Långedrag och Lund. Resultaten blev 1-30 och 4-15.

1991 spelade vi i en miniserie tillsammans med andra nystartade lag, bl.a. Uddevalla, Jönköping, Värnamo och Skillingaryd. 

1992 började saker och ting att ske väldigt snabbt. De första ungdomarna började spela då grannungarna på Spånvägen, som då var klubbens högkvarter, ville prova på att slå och springa. Killarna spelade i en division 3-serie och gjorde ganska bra ifrån sig.

1993 hade vi softboll i Rydskolan och bjöd in till ungdomsträning. Det kom över 40 tjejer(!) så då startade vi ett softbollag, eller två softbollag om man ska vara ärlig. Efter att sista träningen för kvällen var klar på ’Spånvallen’, kom tjejerna tillbaka och man fortsatte tills dess att det var nattsvart ute. Herrlaget hade avancerat till division 2 södra, och tjejerna spelade sina första matcher under hösten i Sölvesborg mot Christianstad och Sölvesborg – och vann sin första match!!!

1994 gjorde tjejerna i softbollaget sin debutsäsong i softbollens seriespel, och kom på en femteplats i den södra softbolltvåan. Herrlaget spelade sin andra säsong i division 2 och kom på en tredjeplats i mellantvåan. Pojklaget spelade sin första säsong i seriespel, i en pojkserie som sträckte sig från Sölvesborg i söder till Karlstad i norr. Det största var dock att vi började spela våra hemmamatcher på Sportfältet vid Billingehov. Äntligen gräs under fötterna!

1995 gick herrlaget obesegrade genom division 2 och gick upp till division 1. Softbolltjejerna spelade hela 24 (!) matcher i division 2 och fick mycket rutin. Detta märktes då vi arrangerade Junior-SM och kom tvåa. SM-silver! Detta år arrangerade vi en ungdomsturnering för första gången, det skulle bli fler…

1996 fick vi äntligen bygga ett riktigt infield till planen på Sportfältet och killarna fick lite mer ’stuk’ på sin plan. I seriespelet blev det en tredjeplats i debutsäsongen av division 1. Tjejerna var nu så många att vi fick ställa upp med två lag i division 2. Fyra av tjejerna blev landslagstjejer vid Junior-EM på Sardinien; Ann-Sofie Rickardson, Priya Mohlén, Maja Wahllöf och Nina Sarajärvi. Priya vann dessutom Home Hotels stipendie för ’Skövdes bästa idrottsjunior’.

1997 startade Billingen Prospects sin verksamhet. Farmarlaget spelade i division 2 och gav mer speltid till de killar som inte fick plats i division 1-laget, som kom på andra plats i Division 1 efter Göteborg. Då Göteborg tackade nej till Elitseriespel tog vi chansen. Äntligen Elitserien! Softbolltjejerna gjorde sin debutsäsong i Softbollettan och kom sist. Men man kvalade sig kvar i den högsta serien efter lyckat nedflyttningskval mot Sundsvall och Malmö. Mattias Grimstoft fick pris som bäste Ungdomsledare i Västgötaidrotten.

1998 lyckades A-laget Baseboll inte bara hålla sig kvar i Elitserien Södra (4:e plats), utan gick också vidare till kvartsfinalspel mot Skelleteå som dock blev för svåra. Softbollaget kom på en femte plats i SoftbollEttan i en kanon jämn serie, endast två poäng från andra platsen i serien.
Vårt stolta farmarlag, Billingen Prospects, slutade på en tredjeplats (av fyra lag).
I Easton cup som Skövde arrangerade, tog våra fantastiska A-pojkar GULD! B-pojkarna kom på en 7:e plats, A-flickorna spelade tack vare få lag, fyra matcher mot Leksand.

1999 går kanske till historien som den mest framgångsrika sportsliga säsongen någonsin. A-laget baseboll lyckades efter en fantastisk grundserie ta sig till slutspelet: Man vann kvartsfinalen, semifinalen och gick till SM-guldfinal! Tyvärr blev det förlust med 4-2 i matcher mot Skellefteå. Billingen Prospects spelade en rent lysande säsong, där man vann hela serien div 2 Mellersta.

2000 var kanske klubbens höjdpunkt hittills, då fick basebollaget spela Europacup i Nettuno, Italien, tack vare andraplatsen året innan. Man vann en av sina matcher, kom på femte plats, och klarade kvar Sverige i A-gruppen. I seriespelet åkte man ut i semifinal. Softbollaget spelade i division 1 och kom på näst sista plats.

2001 var förväntningarna höga på killarna i Elitserielaget. Men efter att ha tappat en hel del rutinerat folk kom man sist i den södra Elitserien med kanske det yngsta laget någonsin, och ramlade ner till division 1 efter nedflyttningskval. Men man tog sig till final i Svenska Cupen, där Sundbyberg blev för svåra.
Tjejerna tog sig till semifinal i SM där Alby vann med 2-0 i matcher. Fyra tjejer fick dock chansen i A-landslaget som vann B-EM i Wien.

2002 spelade herrlaget åter i division 1 och kom tvåa bakom Göteborg, efter att ha gått 16-4 under säsongen. Softbolltjejerna fick inte ihop ett lag under säsongen – istället spelade flera tjejer för Alby som överraskande tog SM-guld efter 3-1 i matcher mot Nälsta.

2003 återfanns Skövdes basebollherrar i Elitserien, sedan Skellefteå dragit sig ur seriespelet i ett sent skede. Man kämpade väl och kom på näst sista plats efter seriespelet, och fick därför kvala mot Alby för att behålla Elitseriestatusen. Och det gick ju bra – 7-5, 12-5, och 5-4 gav 3-0 i matcher och en fortsatt Elitserieplats. Softbolldamerna fick ihop laget igen efter ett mellanår och kom på fjärde plats i serien. Men man gick till final i SIM, Softbollinomhusmästerskapen, där man föll mot Nälsta med 0-11.

2004 var höjdpunkten softbolldamerna efter en tredjeplats i serien tog sig till SM-finalspel för första gången någonsin. Där var Nälsta för svåra, och vann tre raka matcher (2-0, 10-0, 16-1) – men man kvalificerade sig för Europacupspel säsongen 2005. Elitseriepojkarna kom återigen på näst sista plats i Elitserien och fick kvala sig kvar i Elitserien. Och ännu en gång stod Alby för motståndet – ännu en gång blev det 3-0 i matcher efter 17-5, 17-5 och 14-0.
Basebollherrarna tog sig även till final i Svenska Cupen där Sundbyberg blev för svåra (0-10).

2005 deltog softbolltjejerna i Cupvinnarcupen i Haarlem, Holland, och man gick till final mot holländska DSC74 och hade därmed chans att spela upp Sverige till A-gruppen igen. Men holländskorna vann på grymmast tänkbara sätt, med 1-0 i botten av sjunde inningen och Skövde fick nöja sig med en andra plats istället. I seriespelet kom man trea och åkte ut mot Alby i SM-semifinalerna. Basebollherrarna såg ut att ha en mycket tunn trupp inför året men då Rättvik lade ner sitt basebollag kom en trio meriterade spelare till Skövde och stärkte upp laget. Mycket tack vare Daniel Husband, David Leander och Gary Johnson kunde Skövde gå till SM-slutspel där man åkte ut mot Sundbyberg i två raka matcher.

2006 fick herrlaget dra sig ur Elitserien – året efter semifinalspelet – då man tappade mycket spelare och inte hade spelartrupp för att spela i landets högsta serie. Istället blev det spel i division 1 södra där man hamnade i bottenskiktet samtidigt som man hade svårt att få ihop ett slagkraftigt lag till matcherna. Avsaknaden av en head coach spelade också in till stor del. Samtidigt tappade man mycket energi i ungdomsverksamheten både på baseboll och softbollsidan.
På elitsidan i softboll gick det dock bättre. SM-GULD för första gången efter tre raka vinster mot Nälsta i finalerna och klubbens första guldmedalj på seniornivå efter 18 års verksamhet.

2007 blev det återigen SM-GULD för Skövde Saints. Denna gången besegrade man Alby i SM-finalerna med 3-0 i matcher. Dessutom vann man Europacupen B-pool i San Marino, Italien, efter en dramatisk finalseger och tog upp Sverige till den högsta nivån i Europacupen igen. Full pott för softbolldamerna!

Däremot blev det ingen pott alls för herrarna. En fortsatt låg tillströmning av spelare och ledarbrist gjorde att klubben beslutade sig för att göra ett sabbatsår för herrlaget i baseboll. 

2008 tog Skövde Saints damer sitt tredje raka SM-guld i softboll efter 3-0 i matcher mot Sundsvall. I Europacupspelet blev det en niondeplats när Europacupen avgjordes i Prag.
Basebollaget gjorde en omstart, ledda av BJ Packo, och fick en hel del nytt blod i laget, en rejäl trupp av spelare som gjorde att det blev relativt enkelt att ta sig igenom seriespelet.
Till seriepremiären i Sölvesborg hade man 18 spelare ombytta!

2009 blev det SM-guld för damlaget för fjärde året i rad när Söder besegrades med 3-0 i matcher.
BJ Packo återvände som coach för basebollaget och laget gjorde en riktigt stark säsong i Regionserien med bröderna Packo som anförare.
Softbollaget spelade även Europacup, i Legnano, Italien och kom på åttonde plats.

2010 blev det återigen SM-guld för damlaget. I SM-finalerna besegrades Söder med 3-1 i matcher. Laget spelade även Europacupsoftboll i Haarlem, där man kom på nionde plats i Europa.
Basebollaget gjorde en bra säsong i Regionserien och kvalificerade sig för spel i Kvalserien.

2011 knep Skövde Saints sitt sjätte raka SM-guld efter 3-0 i matcher mot Leksand. Laget spelade även Europacup där laget kom sist och ramlade därmed ur A-poolen.
Basebollaget kvalificerade sig för Elitserien 2012 efter att ha kommit tvåa i Kvalserien. Men klubben och laget valde att fortsätta spela Regionserie även 2012.
Efter att inte haft någon ungdomsverksamhet alls under ett antal år startade Mattias Grimstoft och Kristian Pälviä i liten skala upp ungdomsverksamhet igen i klubbens regi.

2012 noterade Skövde Saints sitt sjunde raka SM-guld i softboll – trots att man tappat halva laget inför säsongen. Men man fick förstärkning av NCAA-meriterade Tess Granath som blev MVP i finalserien. Laget hyllades för detta i Arena Skövde i samband med Elithandbollsmatchen mellan IFK Skövde och Alingsås.
Laget spelade även Europacupens B-pool och efter en fenomenal turnering så lyckades man vinna B-poolen och ta upp Sverige till högsta nivån inom Europacupspelet igen.
Basebollaget spelade Regionserien Södra och krigade sig igenom seriespelet trots ideliga walk-overs och flyttade/inställda matcher.
Efter säsongen byggde vi ut softbollplanen på Lillegårdens Sportfält så att hela infieldytan grusades med rödgrus.
Trots detta kändes det som att klubben gick tungt, ett fåtal individer fick dra ett oerhört tungt lass för att driva verksamheten vidare.

2013 orkade inte basebollaget driva vidare sin verksamhet utan tog en time-out. Fjolåret med ideliga inställda matcher, ledarbrist, och tunt med spelare blev till slut ”spiken i kistan” för denna generation av basebollspelare. Oerhört synd, för laget hade en hel del talang och kapacitet att spela riktigt bra baseboll.
Däremot utvecklades ungdomsverksamheten i explosionsartad takt, och ledda av Kristian Pälviä och Mattias Grimstoft fick vi fler och fler tjejer och killar i ungdomsleden, och utökade samarbetet med Karlskoga Bats för att ge spelarna fler matcher.
Softbollaget vann seriespelet och gick återigen till SM-final. Men väl där blev Leksand alldeles för svåra och vann med 3-0 i matcher. Därmed bröts sviten och Saints tog SM-silver efter sju raka SM-guld.
Laget kom på nionde plats i Europacupen som avgjordes i Prag.

2014 kämpade softbolldamerna sig igenom seriespelet och kom på fjärde plats i Softbollserien. I SM-slutspelet blev det förlust i SM-semifinalerna mot Söder, som sedermera tog sitt första SM-guld i historien efter finalseger mot Leksand.
Ungdomarna som börjat spela de senaste åren spelade sina första turneringar någonsin och fick med det nödvändig och nyttig matchrutin. Dessutom startade man upp Billingeslaget igen efter två års frånvaro. 

Och viktigast av allt – klubben fick fler engagerade föräldrar i organisationen och man utvecklade kiosk- och arrangemangsdelen i rask takt med nya, friska, krafter.
Samtidigt meddelades det att Skövdespelare skulle få möjlighet att kombinera studier med baseboll/softboll när LIU Baseboll Softboll startar läsåret 2015/16 under ledning av Mattias Grimstoft.

Detta året fick också Skövde förtroendet av Europeiska Softboll Förbundet att arrangera Baltic Open för första gången, en nordisk/baltisk utvecklingsturnering för softbollandslag. I samband med detta spelades också den första herrlandskampen i softboll sedan 1976 i Skövde när ett svenskt lag mötte Danmark.

2015 studsade softbolldamerna tillbaka och tog sitt åttonde SM-guld i softboll efter en något överraskande finalseger mot favoriterna Leksand (11-1, 0-2, 17-15, 2-1).
Saints U15-lag spelade en hel del matcher under året i och med samarbetet med Karlskoga och Nyköping som mynnade ut i seriespelet ”Spagetti-Vättern” med tre sammandrag.
Dessa sammandrag gav nyttig matchrutin till våra äldre ungdomar för att kunna förbereda dem för kommande junior/seniorspel. Samtidigt spelade U12 fler matcher under året och blev också de fler och fler.
Baltic Open arrangerades för andra året i rad på Lillegårdens IP och återigen fick Skövde Saints mycket gott betyg för sitt arrangemang av samtliga inblandade parter.

2016 började det röra på sig rejält på basebollsidan i Skövde Saints igen. Tack vare ett gott samarbete med Göteborg och Jönköping kunde man starta en ”egen liga”, SouthWest Baseball League, med anpassade regler, och fick på så sätt in 8 matcher under säsongen. Laget bestod av spelare från U15/U18 tillsammans med motionsspelare från ”Söndagsligan”.

Softbolldamerna kom tvåa i seriespelet och tog sig till SM-final där Leksand blev för svåra och vann med 3-1 i matcher. Laget spelade även Premiere Cup i Ronchi dei Legionari och kom på sjätte plats i Europacupen – det bästa resultatet av ett svenskt lag i Europacupen sedan 1996.
Våra U12-spelare deltog på turneringsspel för tredje året i rad och utvecklades i en otrolig takt.

2017 blev på nytt ett generationsskifte för softbollaget, på grund av skador och flera spelare som slutade gick det lite knackigt i seriespelet och laget kom till slut på en tredje plats och blev utslagna i SM-semifinalerna mot Enköping.

Basebollaget spelade SWBL och fortsatte få rutin, dessutom utökades laget med flera ensamkommande f.d. cricketspelare från bl.a. Afghanistan och Pakistan som landade i och omkring Skövde.
Ungdomsverksamheten utökades med ett knattegäng under ledning av bl.a. Ann-Sofie Molin och Owe Johansson, och helt plötsligt fick vi in ytterligare en ny generation spelare i klubben vilket blev nödvändigt nu när klubbens U12-lag gjorde sin sista säsong i den åldersklassen och ”flyttar upp” till stor basebollplan kommande säsong. Klubben arrangerade även Billingeslaget med både U12 och U15 och det gick riktigt bra i arrangemanget.

2018 gjorde Skövde Saints comeback i basebollens nationella seriespel, och slutförde seriespelet i Regionserien på ett bra sätt.
På softbollsidan tog Skövde sitt NIONDE SM-guld i historien efter 3-0 i matcher mot Enköping.
Även juniortjejerna, där halva laget bestod av ungdomsspelare, tog hem JSM-guldet för första gången efter finalseger 5-4 mot Enköping när JSM arrangerades i Leksand. En ”dubbel” alltså!!!
Klubben arrangerade även Baltic Open för femte året i ordningen liksom Billingeslaget – detta året endast för U15 med två spelplaner – som blev en riktig succé.

2019 …..

2020 …..

2021 …..

2022 ….