Skövde Saints Resultat/Statistik

Resultat/Statistik

Statistik och resultat tom 2019: 

http://www.heatstat.se/SWE

Statistik och resultat from 2020:

https://stats.baseboll-softboll.se/

Statistik

Statistik och baseboll/softboll är som bror och syster och har följt varandra sedan sporterna blev etablerade. Statistiken som sammanställs omfattar olika kategorier, oftast matchresultat, lagresultat och individuella resultat/prestationer.

En av de vanligaste statistikrapporterna är den så kallade ”Boxscoren”. Den kan man kalla matchens slutrapport. Den skapar struktur och ordning och ett vant öga kan i boxscoren snabbt ”spela igenom” matchen utan att för den skull ha sett den. I boxscoren kan man utläsa det mesta av de olika kategorierna, från slagordning till eventuella spelarbyten, hits, homeruns och andra prestationer.

Den allra första boxscoren presenterades i tidningen ”The New York Klipper” 16:e juli 1853 och såg ut så här.

 

Den första boxscoren i en dagstidnining

 

 Den har sedan utvecklats och har i princip standardiserats och kan numera se ut så här:

Modern Boxscore

När det gäller spelarstatistiken så kan den användas för att utvärdera en spelares egna resultat, både under det innevarande året och jämföra med andra år. Resultaten/prestationerna kan också naturligtvis jämföras med andra spelare.

Ett tillfälle som ett lag kan utnyttja insamlad statistik är till exempel om slagmannen är höger eller vänsterhänt. Vissa slagmän kan ha en tendens att för det mesta slå bollen i en speciell riktning. Då kan man ställa upp försvaret på ett lämpligt sätt.

I Major Leauge Baseball har denna statistiskt framtagna taktik till och med gått så långt, att man från och med säsongen 2023 har förbjudit lagen att göra strategiska förflyttningar och drastiskt placera om dom defensiva spelarnas uppställning på planen. (sk. defensive shift).

Likadant kan man byta in pitchers mot slagmän som man med statistikens hjälp ser slår sämre mot denna pitcher. Statistiken kan dirigera taktiken på många olika sätt.

Baseboll filmer med statistiskt manus

Filmen ”Moneyball”, med Brad Pitt som Oakland Athletics GM Billy Beane och Jonah Hill som spelar hans statistiskt besatta assistent Peter Brand, handlar om hur man med ett lag med i princip inga ekonomiska resurser alls, statistiskt försöker hitta de duktiga ”låglönespelarna” som hamnat under radarn och ändå bli sportsligt framgångsrik.

Peter Brand menar i början på filmen, att klubbledningar tror att spelare i sig gör att man får framgångar. Han anser att klubbledningar inte ska koncentrera sig på att köpa spelare utan som han säger ”-köpa vinster, och för att kunna köpa vinster måste du köpa poäng (runs)”, dvs skaffa spelare som kommer ut på bas och springer in poäng. För att Athletics ska kunna dammsuga marknaden med dessa ”billiga” spelare har han till sin hjälp utvecklat en statistisk datamodell som levererar de nödvändiga nyckeltalen.

Billy och Peter

I filmen ”Bull Durham” så är den duktiga supertalangen, men orutinerade pitchern Nuke LaLoosh (Tim Robbins), ett Major Leauge material som klubbledningen anser behöver en stadig ledare för att utvecklas. Detta uppdrag har hamnat på catchern Crash Davis (Kevin Costner) bord.

Nuke slår nytt strikeout rekord i ligan med 18 K´s i en match, plus allt annat han träffat när han pitchat. Inte bara nytt rekord i hit batsmen (träffat slagmannen med en pitch = inte tillåtet), utan också klubbens speaker en gång och klubbens maskot 2 gånger!

När Nuke plötsligt blir befordrad och börjar pitcha för ett MLB lag mitt i under säsongen kan nu Crash, som har en romantisk affär med Durhamns protokollförare Annie (Susan Sarandon), koncentrera sig på sina egna prestationer och jagar rekordet för totalt antal slagna Homeruns för catchers i gärdsgårdsligan.

Nuke och Crash

SBSF:s matchrapportering

Svensk baseboll och softboll började sin internetbaserade matchrapportering år 2003 respektive 2004.

Efter ett par år började klubbarna få rutin på att skriva in matchrapporterna. Plattformen hette Heatstat och har varit ett bra verktyg att presentera matchrapporter. Nackdelen var att man var tvungen att tolka ett skrivet matchprotokoll och föra in siffrorna manuellt.

Babe Ruth manuellt bokförda stats

Från och med 2021 så använder klubbarna nu regelbundet en app som heter MyBallClub, i vilken man protokollför matcherna direkt i appen och där man kan följa matcherna live playbyplay och även få uppdaterad säsongs statistik, vilket avsevärt har avlastat och sparat jobb för matchfunktionärerna.

Du kan själv studera matchresultat, boxscoren och statistik för både basebollen och softbollen med länkarna ovan.

Vad betyder de olika kategorierna som tex. AB, H osv?

Förklaringar här nedan:

 

Lars Bengtsson, 
Grundare av Skövde Saints & hobby statistiker